Kom i topform med intervaltræning

Mange tror, at en god løbeform er lig med lange og tidskrævende løbeture. Dette er en fejl, da mange undersøgelser viser, at man ved intensiv intervaltræning både sparer tid, opnår bedre løberesultater, samt forbrænder flere kalorier. Denne artikel vil derfor omhandle, hvordan du kan gribe intervaltræningen an, og dermed bytte de lange løbeture ud, med intensiv og højtforbrændende træning et par gange om ugen.

10-20-30-intervaller

Du kender det sikkert. Hverdagsugerne er fyldte med arbejde, skole, børnepasning og mange andre gøremål. Også derfor kan det ofte være svært at presse løbetræningen ind i programmet, specielt hvis løbetræning for dig er lig med lange, opslidende løbeture. Frygt ej, for med den nye intervalform 10-20-30-intervaller kan du løbe hurtigere, men kun bruge den halve tid på træningen.

Ved 10-20-30-intervaller, starter man egentlig i den omvendte rækkefølge. Først løber man 30 sekunder i et langsomt tempo, herefter 20 sekunder i et moderat tempo og til sidst 10 sekunder i højt tempo. Alt efter din form, og din træningstid kan du gentage intervallen i alt fra 10-20 gentagelser.

Flere undersøgelser viser, at det netop kan betale sig, at skifte tempo regelmæssigt, når man løbetræner. Disse alternative intervaller skaber motivation, øger konditallet samt forkorter træningstiden.

Skiftevis intensivt og afslappende løb

Ligesom vi så hos 10-20-30-intervallerne, giver det et stort afkast, når intervallerne skifter mellem intensivt løb, hvorefter det efterfølges af cool down løb, i et roligere tempo. På denne måde holder man hele tiden kroppen i gang, uden af slippe det faste tag i pulsen.

Der findes mange forskellige former for intervaller, som skifter mellem intensivt og afslappende løb. For eksempel kan træningen bestå af 10 intervaller, hvor du løber i et intensivt tempo i 45 sekunder, hvorefter du jogger i 3 minutter. Disse intervaller kan ligeledes justeres alt efter niveau og træningstid. Her er det ligeledes en god idé at investere i et pulsbælte. Det effektive ved denne intervalform er nemlig, at din puls er høj i den intensive fase. Med et pulsbælte kan du hele tiden følge med i din udvikling, både i udviklingen fra fra interval til interval – men også fra træning til træning.

Intervaller med stillestående pauser

For nybegyndere, kan det virke uoverskueligt, at skulle løbe og dermed holde sig aktiv i pauserne imellem de intensive intervaller. Dette kan selvfølgelig justeres, og under de første gange du træner intervaller, kan du sagtens være stillestående eller gå i et lavt tempo. Det handler nemlig altid om at lytte tid sin krop. Mange undersøgelser viser, at ovenstående intervalformer er yderst effektive og har en positiv indvirkning på dit kondital og dermed dit løbetempo. Selvom du er vant til at løbeture, vil du derfor højest sandsynligt opleve, at det er nyt for din krop, at pulsen bevæger sig op i de rødere felter. Frygt dog ej, for efter få træningsgange vil du opleve, hvordan din kondition og løbestil udvikler sig, så du derefter langsomt kan flytte grænserne for din træning.

Held og lykke med intervaltræningen! Og husk – foruden indvirkning på dit løbetempo, vil denne træningsform ligeledes spare dig for meget tid. En win-win-træningsform, som uden tvivl skal afprøves.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *