Sådan bliver du klar til dit første halvmaraton

Løb har aldrig været mere populært. Maratonløb, halvmaratonløb og by-løb er at finde i stort set alle danske byer, store som små, på et eller andet tidspunkt af året. Så hvis du synes, at det er på tide at få gjort sig klar til at løbe med til sådan et løb, så guides du her til, hvilke vigtige aspekter du bør overveje – især hvis det er dit allerførste løb, du gerne vil forberede dig til.

Naturligvis afhænger det mængden af dine forberedelser meget af din fysiske tilstand og din mentale tilstand, samt hvilke forventninger du har til dig selv og dit løb. Men som nybegynder indenfor løb regner man generelt med, at du med en veldisponeret træningsplan vil kunne træne dig på cirka 26 uger, med træning 3 gange om ugen.

Fysisk og mentalt hårdt 

Det vigtigste udgangspunkt du skal have til din optræning er, at du skal være i gang gennem en længere periode. Det tager for nybegyndere typisk mellem to og tre timer at gennemføre et halvmaraton, så man skal være indstillet på, at det ikke er hurtigt overstået.

For at blive klar til netop dét, så kræver det både mentalt og fysisk tilstedeværelse både i din træning og undervejs i løbet. Det nytter nemlig ikke noget at give op, selvom du får ondt et sted. For at forebygge skader og styrke dine led og muskler, så er det vigtigt at du god tid inden løbet for udarbejdet et træningsprogram, som du følger. Uden dette er risikoen for skader reel.

Mental forberedelse foregår både før og under løbet. Det er vigtigt at hvile ordenligt inden løbet, at sove ordenligt og at være fuldt restitueret. Derudover er vigtigt at forberede sig på, at man ikke løber med fuld fart fra start, for så klarer man sig ikke igennem. Derudover er der mange andre ting, man skal huske, når man bliver mere erfaren løber, men de ovenstående er nogle af de absolut vigtigste.

Et halvmaraton sammenlignet med 5 km

Er du relativt ny løber, som er på udkig efter det første gennemførte halvmaraton, så giver det måske mening for dig at sammenligne udfordringen på parametre du kan relatere dig til. Med andre ord, så kan det give mening at sammenligne hvad det kræver af dig, når du løber en halvmaraton, med hvad det kræver, når du løber 5 kilometer.

Det siger sig selv, at udfordringerne bliver større for din krop, når du løber fire gange så langt, som når du plejer at løbe 5 kilometer. Og det er netop denne ekstra belastning og påvirkning, som man også skal træne sig op til. I rene tal tager du cirka 3300 skridt på 5 kilometer, hvor du på en halvmaraton tager godt 16.000. Det vil altså sige, at led, muskler og sener belastes markant mere.

Samtidig forbrænder du flere kalorier og mister mere væske, når du løber længere. Det betyder, at du typisk kan gennemføre 5 kilometer uden at tænke på energiniveauet og væskeniveauet fra din kost, men at det er vigtigt at huske, når du løber et halvt maraton. Undervejs sveder du cirka 2 liter, så det er vigtigt at holde sig hydreret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *